Hvordan velge det beste forbrukslånet

Av: Supercash.no – Dato: 18.09.2018

Det finnes en rekke tilbydere av forbrukslån og det kan være litt vanskelig å holde tunge rett i munnen når man søker.

Vi har funnet frem noen punkter det kan være greit å sjekke før du søker etter forbrukslån. Her er noen tips for hvordan du velger riktig forbrukslån.

Renter

Nominell rente er et begrep som bankene ofte benytter innenfor forbrukslån. Dette er renten er den påløpende renten av ditt lån for en gitt periode (1 år). En effektiv rente er den nominelle renten + ulike gebyrer som f.eks etableringsgebyr, termingebyr). For å forstå totalkostnaden er det greit å følge den effektive renten da denne viser hva du må betale tilbake til banken. Derfor er rådet å følge den effektive renten og finne den som er lavest mulig, gitt at andre vilkår fyller dine preferanser. Når man sammenligner ulike forbrukslån er det viktig å fokusere på den effektive renten. Et effektivt rentenivå på forbrukslån kan variere mellom 8-22%. En annen ting man bør sjekke er om noen oppgir rentene i månedlig sats eller årlig.

Hva bestemmer renten på forbrukslånet?

Som regel er det en individuell vurdering som bestemmer renten på forbrukslånet ditt. Bankene ser på opplysninger som lønn. tilbakebetalingstid, lånebeløp og eventuelle andre kredittkortopplysninger som betalingsanmerkninger om du har dette. De fleste forbrukslån har en flytende rente som justeres opp og ned. Bankene kan justere rentene (gjerne månedlig) på bakgrunn av styringsrenten som blir justert fra Sentralbanken. Om Sentralbanken setter opp renten vil dette gi utslag på utlånsrenten hos forbrukslånbanker. Du bør derfor ta høyde for at forbrukslånet ditt kan bli dyrere (renten justert opp). Hos enkelte tilbydere av forbrukslån kan du binde renten, men dette bør man overveie nøye.

Nedbetalingstid

Før man går til anskaffelse av forbrukslån er det viktig å ha en plan for hvor lenge du skal tilbakebetale lånet ditt. Her gjelder det å ha en grei oversikt over privatøkonomien din. Et budsjett for du har kontroll over dine inntekter og utgifter kan komme godt men under planleggingen av nedbetalingen. Husk at jo raskere du nedbetaler forbrukslånet, jo lavere blir totalkostnaden din. Har du økonomi til å betale mer en minimumsavdragene, så gjør gjerne det. Dette kalles ofte et fleksibelt lån og kan være noe du kan vurdere. Med et budsjett vil man få et totalbilde av hvor mye du kan betale på forbrukslånet. Setter du til maks nedbetalingstid, men har økonomi til mindre så vil man i det lengre løp betale mer.

 

Oppsummering:

  • Bruk god tid til å sjekke ulike banker og låneinstitusjoner. Sammenligne tilbud fra flere.
  • Sjekk ulike lånebeløp og nedbetalingstider
  • Se etter den effektive renten. Den gir deg totalkostnaden for forbrukslånet ditt.
  • Et budsjett kan gi deg oversikt over dine utgifter og inntekter. Her kan du finne ut hvor mye du kan betale tilbake hver mnd.
  • Ha en klar plan hvis rentene skulle stige og kostnaden på forbrukslånet blir høyere
  • Vurdere et fleksibelt lån om det er nødvendig.