Hvordan velge det beste kredittkortet

Av: Supercash.no – Dato: 18.09.2018

I likhet med forbrukslån finnes det en rekke tilbydere av kredittkort. Men hva skal du se etter når du skal velge beste kredittkort?

Når man skal velge kredittkort bør man følge noen punkter som hjelper deg gjennom ulike tilbydere. Når det skal velge det beste kredittkort for deg selv har vi satt opp noen tips du kan bruke.

Hva skal kortet brukes til?

Noe av det første man bør tenke på er hva man skal med et kredittkort. Trenger du det? I mange tilfeller kan et kredittkort være kjekt å ha i reserve om man er på ferie, får noen uforutsette utgifter eller rett og slett har mistet det vanlige bankkortet. Skal du bruke kredittkortet til netthandel. reise og dagligvarer, kan det være kjekt å ha da et kredittkort inneholder endel fordeler som reiseforsikring, rabatter og andre fordeler. Skal kortet brukes i utlandet er man dekket av reiseforsikring på enkelte kort og skulle man bli utsatt for svindel kan man få dekket tapet. Man bør også gjøre opp en mening om renten betyr noe for deg eller om du ønsker å benytte deg av kredittkortenes betalingsutsettelse som ofte blir tilbudt.

3 scenerier som kan avgjøre hva som passer for deg:

 • Du betaler hele faktura på forfall
 • Du betaler sjelden eller aldri hele beløpet tilbake
 • Du har høy kredittkortgjeld

Betaler du hele fakturaen på forfall unngår du renter. Ved å benytte seg av betalingsutsettelsen som enkelte kredittkort-tilbydere har, kan man spare en god del. Her er ofte renten ikke av betydning da du gjør opp beløpet du skylder kredittkortselskapet før neste faktura med rentepåslaget kommer. Er du en som gjør dette kan det være bedre å se på kortets fordeler og rabatter i form av bonus, rabatt eller cashback. Betaler du hele kredittkort-fakturaen for betalingsutsettelsen utløper er det dette du bør se på.

Om du betaler sjelden hele beløpet tilbake, altså betaler minstebeløpet er det lav rente som er det du bør se etter. Jo lavere rente, jo lavere kostnad for bruken. Her er det viktig å ikke stole blindt på nominell rente, da den ikke sier så mye om den totale rentekostnaden. Det du bør se etter er den effektive renten og velge den som er lavest. Har den en av de laveste rentene og i tillegg gir deg gode fordeler (rabatt, bonus etc) så kan du overveie dette.

Har du høy kredittkortgjeld på flere kredittkort kan det være lurt å samle disse på et kredittkort. Velg det kredittkortet som har lavest rente og betale ned de andre kortene som har høyere rente. Dette kan samenlignes med en slags refinansiering av kredittkort. Dette vil gi deg en kredittkortleverandør og faktura å forholde deg til.

Sett opp et budsjett

Skal du gå til anskaffelse av et kredittkort kan det være lurt å sette opp et budsjett, altså en oversikt over inntekt og utgifter. Dette vil gi deg en pekepinn på hvor mye utgifter du tåler hver måned og eventuell hvor høyt kredittkortbeløp du kan maksimalt benytte. Man bør også ta med at det kan komme uforutsette utgifter (f.eks verkstedregning) som kan slå ut negativt ut i regnskapet ditt. Ha derfor rom for en buffer om uhellet plutselig skulle komme.

Gebyrer

Ved kredittkort følger det oftest med gebyrer. Noen kan være helt gratis å bruke, selv om du betaler regningen i tide. Ved de fleste kredittkort er det etableringsgebyr, men det du bør se etter er løpende gebyrer på bruken av selve kortet. Dette kan være gebyr for kontantuttak, gebyr på papirfaktura, uttak i utlandet og eventuelt gebyr for tap av kort.

Noen kredittkort har også faste gebyrer. Dette kan være årsavgifter eller gebyrer for hvis du ikke bruker kortet i løpet av et år. Det vil si hvis du skaffer deg kredittkortet og det ligger i skuffen i over ett år, så kan det tilfalle gebyrer. Sjekk derfor dette før du skaffer deg et kredittkort og gjennomgå bruksmønstrene dine.

Kredittkortfordeler

Mange kredittkort tilbyr noen ekstra fordeler i form av bonus, rabatt og cashback. Mange kredittkort kan være like og enkelte tilbydere ønsker å tilby deg litt ekstra ved å gi deg ekstra fordeler. Velger du riktig kort med lav rente og gode fordeler, så kan man spare mye penger om man bruker kortet riktig.

Noen fordeler som kredittkort-tilbydere har:

 • Rabatt på drivstoff
 • Rabatt på handel (netthandel, fysiske butikker etc)
 • Cashback (f.eks 2% tilbakebetalt av ditt bruk)
 • Bonuspoeng (f.eks Norwegian kredittkort som kan brukes som poeng på Norwegian.no)

Oppsummert

 • Finn ut hva du skal bruke kredittkortet til
 • Sett opp et budsjett og få oversikt over økonomien
 • Se etter betalingsutsettelse (rentefri periode)
 • Sjekk effektiv rente og ikke stole blindt på nominell rente
 • Se over vilkår og gebyrer for det beste kredittkort
 • Sjekk hvilke fordeler kredittkort-tilbyderen har